Hotel2 > Szállás > Ajánlott szálláshelyei és úti célok

Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő

Jászapáti, Gyöngyvirág utca Térképen
Jászapáti egyik nevezetessége a nátrium-hidrogén-karbonátos vízű strandfürdő, amely az 1960-as évek elején épült. 2002 tavaszára minősítették gyógyvízzé. Apáti gyógyvíz A 45 °C-os víz egy 805 m mély kútból tör a felszínre.

A fürdő nyári szezonban 6 medencével (2 gyógy-, gyermek-, kör-, tan- és úszómedence), téli szezonban 2 fedett (gyógy-, tan-) medencével és egy szabadtéri gyógymedencével várja a pihenni vágyókat. A strandhoz tartozik egy 240 férőhelyes, háromcsillagos, füves talajú kemping, amely igen kedvelt a külföldi vendégek körében is. Az aktív pihenést szolgálják a strand területén található teniszpályák és a homokos talajú futballpálya.

A Jászapáti Strandfürdő B-15 országos kútkataszteri számú 805 m-es kút termálvizét az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 2001 áprilisában elismert ásványvízzé, majd 2002. április 08-án gyógyvízzé minősítette.

Az orvosi vizsgálatok is azt igazolják, hogy kimutatható gyógyító hatása van a víznek. A vizsgálatokat Dr. Csermely Miklós reumatológus és fizioterápiás szakorvos végezte Dr. Pál István körzeti orvossal együtt, a mérési eredményeket pedig Csörnyei Sándor hévízgazdálkodási vezető tervezőmérnök készítette el. A meglévő kémiai analízis szerint a hévízliterenként 1051 mg kation-aniont tartalmaz. Az ásványvíz kémiai összetétele alapján a nátrium-hidrogén-karbonátos ásványvizek csoportjába tartozik. Az ásványvíz kémiai és bakteriológiai szempontból kifogástalan.

Összes ásványi anyag tartalom 1110 mg/l.

A Tölgyes Strandfürdő nemcsak rekreációs feladatokat lát el, hanem a termál vizét számos – elsősorban mozgásszervi megbetegedésben szenvedő beteg – keresi és keresheti fel a városból és környékéről. A Jászapáti hévízkút gyógyhatását térd- és csípőízületi arthrosisos megbetegedésben szenvedő betegek körében mutatták ki. A megvizsgált 170 beteg közül 88 vett részt (Jászapátiról, Jásziványról és Jászkisérről) a 3 hetes fürdőkúrán és az orvosi vizsgálatokon. Az APÁTI GYÓGYVÍZ más ízületek degeneratív elváltozásával járó fájdalmakat is eredményesen csökkentheti. Alkalmas mozgásszervi megbetegedés panaszainak enyhítésére, baleseti és műtéti utókezelésre, rekreációra.