Hotel2 > Szállás > Ajánlott szálláshelyei és úti célok

Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

Budapest, Pusztakúti út Térképen
A budai oldalon lévő három nagy északi strand közül a Csillaghegyi strand a legnagyobb. Tiszta, langyos vizén kívül változatos domborzati viszonyaival is kitűnik a fővárosi strandok közül. A fákkal sűrűn beültetett, erdőszerű részek váltakoznak teraszosan kialakított napozóterületekkel.

A strandfürdő forrásainak története egészen a Római korig nyúlik vissza. Régi írások és mondák tanúsága szerint már a rómaiak idejében is ismerték e forrást és vízvezeték szállította annak vizét a közeli Aquincum városába. A hatalmas Róma helytartói itt fürdőt is építettek, melynek vizét e forrás szolgáltatta. Nevét később az Árpádok korában, a környék népe közt élő rege szerint azért kapta, mert Árpád, a honfoglaló, itt a közelben nyugossza örök álmát.

Dr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király, stb.) fürdők vize s ezekkel közös vízmedencéből származik. Főként kalcium és magnézium hidrokarbonátot tartalmaznak e források, melyek télen – nyáron 23 °C-os hőmérséklettel természetes törésen fakadnak fel. Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat.

A Római strand után a Csillaghegyi a főváros legrégebbi strandja. Szabó József, a geológia magyar úttörője és nagy hírű professzora már 1858-ban „Pest – Buda környékének földtani leírása” című munkájában megemlíti az itt lévő források felhasználását is. Az akkor feltörő víz egy kis, 1,3 m mély, téglából falazott medencébe gyűlt össze. Az elfolyó víz malmot hajtott, többszörösen átalakított épülete a 33-as medence mellett volt megtalálható. A „Csillaghegyi Árpádfürdő RT” 1919-ben kezdte kifejleszteni mai formájában a fürdőt. A fővárosi fürdőigazgatóság 1951-ben vette át a strandot.

A strand déli részén lévő sok kisebb – nagyobb régi és új üdülőépület szomszédságánál két öltözőépület volt. Mindkettő már az enyhén emelkedődomb oldalában épült. Az alsó rátámaszkodott az 50 m-es medence lelátójára. Ez az épület emeletes volt, felül körbefutó kabinsorokkal. A felső termes öltöző az 1920-as évek igényeinek megfelelően épült. A strandfürdőn eredetileg kabinos és szekrényes öltözési lehetőség volt, később fogasos ruhatár rendszerű öltözőket is építettek. A 708 db, 4 személyes kabinon kívül 1180 fogasos női, illetve 1935 fogasos férfi öltöző található. A Csillaghegyi strand befogadóképessége összesen 5947 fő volt. A fürdőben két strand- és egy úszómedence volt.

A legészakibb fekvésű medence, az étterem kertje és az erdő sűrűségű fákkal borított hegyoldal között építették. Ennek a helyén volt a téglából falazott medence, amely a források vizét összegyűjtötte.

A régi hullámmedence a bejárattól balra volt található. Az utca felől emeletes kabinsor, míg az ellentétes oldalon A régi hullámmedencetámfal és járda választja el a felette lévő napozóterülettől. Ez a medence hullámgép nélkül ma is üzemel.

Az úszómedence a harmadik és egyben utolsó tagja a medencesornak. Hossza 49,8 m volt. Az előző medencékhez hasonlóan ez is betonból épült, azonban ezt később betemették, ma napozóterületként használhatják a Vendégeink

A strandon található volt még egy kis gyerekpancsoló is.

Mai formáját 2000-ben nyerte el a fürdő, amikor minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el. Jelenleg a hegyoldalban épült fürdő első szintjén egy úszó és egy strandmedence található, följebb gyerek pancsoló és napozóterület helyezkedik el. A fürdőhöz tartozó hotel és étterem épülete jelenleg más funkciókkal működnek tovább.

A víz összetétele

Mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz.

A medencék
A medencék száma: 3
Parkosított terület: 90 468 nm

33 méteres úszómedence
A medence 370 m2 területű 120 cm-től fokozatosan mélyül egészen 240 cm-ig. A medencét télen sátorral fedjük be és a medence vizét 25–26 °C-ra fűtjük, míg nyáron szabadtéri medenceként 21–22 °C-os a vízének hőmérséklete. A medencében úszósapka használata kötelező.

Strandmedence
A medence 782 m2 területű 145 cm-től fokozatosan mélyül egészen 240 cm-ig. Kellemes, hűvös vize igazi felüdülést biztosít a nagy melegben.

Gyerekmedence
A gyerekmedence 113 m2 alapterületű pancsoló medence, vízmélysége 25-60 cm közötti. 2014 nyarától gyermek csúszda kerül benne elhelyezésre, amely változatossá teszi a pancsolást. A fás területek biztonságos árnyékot biztosítanak a gyermekek és a szülők gondtalan pihenéséhez.

Szaunák
Egész évben 15 fős finn és 2 fős infraszauna várja Vendégeinket, amelyeknek számos pozitív hatása van. A belépőjegy tartalmazza a szaunák használatát.