Hotel2 > Szállás > Ajánlott szálláshelyei és úti célok

Sziksósfürdő Strand és Kemping

A fürdőegységben egy 75 x 75 méteres fürdőtó üzemel. Altalaja szikes-homokos, partfala három oldalon betonozott – 2 oldalon lépcsősorral – a délnyugati oldalon homokos, enyhe lejtésű, természetes jellegű. A fürdőtó folyamatosan mélyül, legkisebb mélysége – a gyerekpancsolónál 80 cm, legnagyobb mélysége 200 cm. A homokos plázs előtti vízfelület 120 cm vízmélységnél úszókötéllel elkerített. A megfelelő vízminőséget folyamatos friss víz bevitel biztosítja.

A helyi lakosság a szikes tavat már a régmúlt időkben is használta. A város lakossága a XIX. század 70-es, 80-as éveiben fedezte fel, és saját, vagy bérkocsin jutott ki a városból a természetes környezetbe.

A területen található széksót a korábbi időkben edények, evőeszközök tisztítására használták, ennek söprését régen a község bérbe adta. Már 1807-ből vannak adatok a széksós fürdő gyógyhatásáról. A tó környékét 1861-ben erdősítették, az 1870-es években már kutat fúrtak. 1871-ben 12 szobás vendéglő épült.

A vízben klór, nátrium és kötött széndioxid mutatható ki. Bár a tó vize nincs gyógyvízzé nyilvánítva, a szakemberek körében elfogadott a gyógyító hatás, mely különösen a reumatikus panaszok esetén hatásos.

A fürdőtó intenzívebb használata az 1970-es évektől számítható. A létesítményt 1973-ban vette át a Szegedi Vízművek és Fürdők a megyei vízműtől, a nagyobb szabású építkezések ekkor indultak. Egy ideig a nagy kiterjedésű földpartú tó 2/3-ad részét nádas borította, a vízpótlást a turistaszállóhoz közeli kútból biztosították.

A vállalat ekkor kezdte meg a fürdő kiépítését. Ekkor fúrták meg a fürdőt jelenleg is tápláló két kutat és építették meg a szikes-fövenyes aljzatú, beton támfallal határolt, 75x75 m-es tómedencét. 1974-ben került sor az öltözők és a kerítés megépítésére, majd 1975-ben a vendéglátóegység következett. Ezt követte a sátorhelyek, a szociális blokkok, a gyermekmedencék, büfék kialakítása, melynek során lassan kialakult a Sziksósfürdő mai arculata.